perjantaina, syyskuuta 26, 2014

LUODINKESTÄVÄ AAMUKAHVINI

Ajattelin tänne päivitellä vähän mun aamukahvikokemuksia, koska tosiaan onhan sieltä paleoajoilta jäänyt jotain muutakin kuin sipsit. :D Voikahvi, bulletproof-kahvi, miksi sitä nyt haluaakaan kutsua. Omani lähentelee enemmän Bulletproofia, koska kahvistani löytyy ihan todellakin muutakin kuin voita. 

Miksi ihmeessä kukaan lisäisi voita kahviin? No, asiasta on alkanut löytymään muutamia suomalaisiakin artikkaleita (esim. täällätäällä ja täällä), mutta iden kuningashan on Dave Asprey. No, ainakin melkein, ideanhan hänkin on jostain saanut. Kantavia voimasanoja koko hommassa on optimaalinen ruokavalio, kokonaisvaltainen hyvinvointi jne. "muoti-ilmiöt". Kaikki uusi on aina muotia, vaikka aihe olisi mikä. Tämä on turhauttavaa varsinkin tällaisissa aiheissa, jotka on tehty puhtaasti hyvinvointia ajatellen. Okei, joku tekee sillä rahaa, mutta mitä sitten? Jollainhan meidän kaikkien on elettävä. 


No mutta aiheeseen. :D Kahvissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman puhtaita raaka-aineita, luomukahvia, luomuvoita, MCT-öljyä ja mahdollisimman puhdasta heraa. Jotkut eivät suosittele heran käyttöä, koska se kuulemma menettää huikean määrän ravintoaineita ollessaan kuuman kanssa tekemissä. Minä olen kuitenkin kokenut, että pelkästä voista tulee vain huono olo, ja hera on auttanut tähän ongelmaan. 

Ideahan on periaatteessa yksinkertainen: tarkoitus on saada mahdollisimman tehokkaasti energiaa kehoon, mahdollisimman pitkäksi aikaa. Kahvi on suosittu varsinkin pätkäpaastoilijoiden keskuudessa, koska tätä ei lasketa varsinaisesti ateriaksi, vaikka sisältääkin huikean määrän kaloreita, omastani löytyy n. 400-600kcal, riippuen voin ja heran määrästä. Tällä kahvilla selviää helposti noin kuusi tuntia. Kahvi tehostaa aineenvaihduntaa, joten välipaloja ei todellakaan tarvita. 


Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarvitset (tai siis minä käytän):

Luomukahvia 4-5 dl
Suolatonta luomuvoita (Lidlistä saa) n.20-25g (mies käyttää jopa 50g)
MCT-öljyä (tai kookosöljyä) 1-2rkl
(Maustamatonta herajauhetta n. 1/2-3/4 dl)

Blenderin tai maidonvaahdottimen

Homma on yksinkertainen: keitä reilusti kahvia, heitä voit ja öljyt sekaan. Sekoituksen lomassa lisää pikkuhiljaa heraa, jos vatsa kestää. Jos tuppaa olemaan ongelmaa maidon kanssa, kannattaa kokeilla kirkastettua voita, jonka valmistus on todella yksinkertaista, vaatii vain hieman vaivaa ja aikaa. Heran voi jättää pois. Tällä määrällä saa noin kolme kuppia bulletproof-kahvia, ja minähän juon nämä siis yksin. Tällä määrällä energiaa kuuluukin pärjätä pitkään, vähintään lounasaikaan. Itse syön yleensä kevyen lounaan, ja seuraavan aterian viiden aikaan perheen kanssa. Ei välipaloja, vain vettä runsaasti pitkin päivää. Youtube auttaa valmistuksessa täällä


Aamukahvini juon aina koneella istuen, samalla kun aloittelen päivän hommia. Viikonloppuisin pidän yleensä taukoa, koska olen aika kofeiiniherkkä, kun en ole koskaan juonut muuten kahvia. Ilman viikonlopun taukoa jo parin viikon päästä alkaa kofeiinipäänsärky, jos ei saa aamukahvia. Ei kiitos, joten viikonloppuaamuisin syön jotain muuta, yleensä kananmunia ja pekonia, ja perheen (=lapsen) kanssa tulee muutenkin sitten tehtyä ruokaa pariin kertaan päivässä. 

Miten kahvi on vaikuttanut minulla? Minä juon kahvia oikeastaan siksi, että se antaa niin hyvää energiaa. Se on järkevää energiaa, ei hiilareita eikä huonoja rasvoja, vaan proteiinia ja laadukasta rasvaa, jonka pitäisi myös tehostaa rasvanpolttoa. Tätä suositellaan varsinkin treenaavalle tai laihduttajalle. Minä olen molempia, ja samalla en kumpaakaan. :D Juon tätä nykyään siis käytännössä siksi, että kehoni saisi päivän aikana edes jotain hyvää, jos muu ruoka ei uppoa. Juomat tuntuvat olevan välillä paljon helpompaa upotettavaa, kuin mikään (terveellinen) kiinteä.


No, semmoista meikäläisen kahvikupissa, oletteko itse kokeilleen bulletproofia tai voikahvia? Mitä ajatuksia muuten tämä herättää? Turhaa höpötystä, vai oletko itse kokenut jotain hyötyjä tästä? Kiinnostaisi kuulla muidenkin ajatuksia! :)

2 kommenttia:

  1. Juon vain espanjalaista kahvia (vahvaa) ja sitäkin kondensoidun maidon kanssa. Tämä kyllä suoraan sanottuna kuulosti aika ällöttävälle, mutta eikös aina sanota, että: "Älä sano yäk, ennen kuin edes maistat!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän en muuten tykkää kahvista ollenkaan, enkä juo sitä missään muualla:D

      Poista